Buitenspelen

Waarom spelen we buiten.

Buiten spelen is gezond, leuk en het daagt kinderen op een andere manier uit dan binnen spelen. Ons beleid is erop gericht dat onze baby’s, dreumesen en peuters elke dag naar buiten gaan, extreme weersomstandigheden daargelaten. Het is goed voor de motorische, cognitieve en de sociaal emotionele ontwikkeling, en de meeste kinderen vinden het heerlijk om te rennen, roepen, fietsen, in de natuur te zijn, etc.

Buiten spelen kinderen op een andere manier dan binnen. De ervaring van de ruimte, het weer, de natuur, het licht en de grond is anders, en daarmee het spel en wat ze onderzoeken. Buiten spelen vraagt andere vaardigheden en biedt andere mogelijkheden. Buiten is er sprake van een dynamische, tot creativiteit uitnodigende omgeving.

Weersomstandigheden en seizoenen zijn altijd in beweging. Het kind ervaart de geuren en kleuren, ontdekt de levende en de dode natuur en leert omgaan met wisselende en niet te beïnvloeden omstandigheden, zoals licht, schaduw, zon, kou en regen. Voor een kind is het een sensatie om de door de storm te rennen, of sneeuw te eten.

Buiten wordt het kind ook uitgenodigd tot grovere en snellere bewegingen dan binnen. En allerlei materialen liggen er voor het oprapen. Dat inspireert tot fantasiespel, tot grote dingen ondernemen en iets met je handen creëren. Je leert natuurlijke bouwstoffen kennen, meten en schatten; spelenderwijs doet het kind technisch, mathematisch en ruimtelijk inzicht op.

En buitenspelen is belangrijk voor de gezondheid. Denk aan het licht en de zuurstof die nodig zijn voor de celopbouw, de weerstand die tegen ziekte wordt opgebouwd en de spierontwikkeling door de verschillende soorten motoriek.

Ook voor baby's is het buiten zijn een verruimende ervaring. Een groot succes is ons grasspeelveld. De wind blaast langs hun wangen, blaadjes bewegen ritselend boven de kinderwagen, er is de koestering van de zon, de koelte en donkerte van schaduw, de geur van lavendel, een zoemend insect of een rustende vlinder, de onbegrensde weidsheid van de lucht, de verbazing over een regendruppel of het gras onder hun knieën. Het zijn prachtige ervaringen op een leeftijd waarin alles intensief wordt beleefd.

Buitenspelen is meer dan even een frisse neus halen. Niet alleen de buitenlucht, maar ook de ruimte bieden de kinderen uitdagingen, materialen en specifieke leer- en ontwikkelingsmogelijkheden.

Waar spelen wij buiten.

We spelen met de kinderen in onze speciaal ingerichte eigen tuin, en in het buurtspeeltuintje aan de Middelliestraat, de grote speeltuin aan het Monnickendammerplantsoen, de speelweide in het park aan de Watergangseweg, het Rietland tegenover de Nieuwendammerdijk en het Vliegenbos aan de Nieuwendammerkade.

De kinderen leren langzaamaan hun omgeving kennen en ontdekken vanuit hun vertrouwde kleine binnenwereld op de groep en de aangrenzende tuin. Daar verzorgen de kinderen samen met met de pedagogisch medewerkers de bloemen, planten, fruitbomen, struiken aardbeien en komkommers, en ook de kippen en konijnen. Zo ontwikkelen ze respect voor en verbondenheid met de natuur.

De baby’s rollen over het gras van ons speelveld, de grotere kinderen rollen van onze grashelling bij de kippen en konijnen, of verstoppen zich in het kinderspeelhuisje. In de zandbak worden kastelen gebouwd en zandtaarten gebakken. Steppen en fietsen kan op de tegels, ballen ook op het gras. Bij warm weer wordt er “gezwommen” in de waterbaan.

We hopen dat onze kinderen op de basisschool met veel plezier terugdenken aan de “ontdekkingstochten” in de natuur en omgeving van Poppedeintje - op hun verdere levenswandeling van de kleine vertrouwde binnenwereld naar de grote buitenwereld.