Poppedeintje kinderopvang

goed voor de ontwikkeling van uw kind

Poppedeintje kinderopvang

goed voor de ontwikkeling van uw kind

Buitenspelen

Waar spelen wij buiten.

Buitenspelen bij Poppedeintje is een avontuurlijke en leerzame ervaring voor onze kinderen. We spelen met de kinderen in onze speciaal ingerichte eigen tuin, in het buurtspeeltuintje aan de Middeliestraat, de grote speeltuin aan het Monnickendammerplantsoen, de speelweide in het park aan de Watergangseweg, het Rietland tegenover de Nieuwendammerdijk en het Vliegenbos aan de Nieuwendammerkade.

De kinderen leren langzaamaan hun omgeving kennen en ontdekken vanuit hun vertrouwde kleine binnenwereld op de groep en de aangrenzende tuin. Daar verzorgen de kinderen samen met met de pedagogisch medewerkers de bloemen, planten, fruitbomen, struiken aardbeien en komkommers, en ook de kippen en konijnen. Zo ontwikkelen ze respect voor en verbondenheid met de natuur.

De baby’s rollen over het gras op ons speelveld, terwijl de grotere kinderen van de grashelling bij de kippen en konijnen rollen of zich verstoppen in het kinderspeelhuisje. In de zandbak worden kastelen gebouwd en zandtaarten gebakken. Steppen en fietsen kan op de tegels, ballen kunnen ook op het gras worden gebruikt. Bij warm weer wordt er “gezwommen” in de waterbaan.

1.Het buurtspeeltuintje aan de Middeliestraat, vlakbij Poppedeintje, is bereikbaar via het achterpad. De kinderen spelen daar samen met de pedagogisch medewerkers groepsspellen zoals tikkertje en balspelletjes op de speelweide. Er is een speelhuis, een wip en een klimtoestel met een glijbaan.

2. Op een zomerse dag wandelen we naar “Speeltuin Nieuwendam” aan het Monnickendammerplantsoen, waar we kunnen spelen in de zandbak, klimmen op het klimrek, fietsen, glijden, wippen en schommelen. En gezellig picknicken voor de lunch!

3. Op de grote speelweide in het park aan de Watergangseweg hebben de kinderen de ruimte om ongeremd te rennen of een groot groepsspel te spelen zoals tikkertje en voetbal.

4. In het natuurgebiedje Het Rietland aan de Nieuwendammerdijk gaan de pedagogisch medewerkers met de kinderen op een avontuurlijke ontdekkingstocht. Met verrekijkers op jacht naar wilde dieren, door het riet naar de eendjes in de sloot gluren… En we verzamelen rietstengels om mee te nemen.

5. Het Vliegenbos is één grote natuurspeelplek, waar de kinderen samen met de pedagogisch medewerkers speuren naar kriebelbeestjes die we bekijken in loeppotjes. We luisteren naar de geluiden van het bos en we gaan op zoek naar kabouters onder elke paddenstoel. We lopen over smalle bospaadjes, stampen in plassen en in de modder en lopen over omgevallen bomen. De mooie materialen die we onderweg vinden zoals kastanjes, eikels, bladeren, takjes, veren en steentjes nemen we mee voor op onze seizoenstafel.

We hopen dat onze kinderen op de basisschool met veel plezier terugdenken aan de “ontdekkingstochten” in de natuur en omgeving van Poppedeintje – op hun verdere levenswandeling van de kleine vertrouwde binnenwereld naar de grote buitenwereld.

Waarom spelen we buiten.

Buitenspelen is gezond, leuk en daagt kinderen op een andere manier uit dan binnenspelen. Ons beleid is erop gericht dat onze baby’s, dreumesen en peuters elke dag naar buiten gaan, extreme weersomstandigheden daargelaten. Het is goed voor de motorische, cognitieve en sociaal-emotionele ontwikkeling, en de meeste kinderen vinden het heerlijk om te rennen, roepen, fietsen, in de natuur te zijn, enzovoort.

Buiten spelen kinderen op een andere manier dan binnen. De ervaring van de ruimte, het weer, de natuur, het licht en de grond is anders, en daarmee ook het spel en wat ze onderzoeken. Buiten spelen vraagt andere vaardigheden en biedt andere mogelijkheden. Buiten is er sprake van een dynamische, creativiteit uitnodigende omgeving.

Weersomstandigheden en seizoenen zijn altijd in beweging. Het kind ervaart de geuren en kleuren, ontdekt de levende en de dode natuur en leert omgaan met wisselende en niet te beïnvloeden omstandigheden, zoals licht, schaduw, zon, kou en regen. Voor een kind is het een sensatie om de door de storm te rennen, of sneeuw te eten.

Buiten wordt het kind ook uitgenodigd tot grovere en snellere bewegingen dan binnen. En allerlei materialen liggen er voor het oprapen. Dat inspireert tot fantasiespel, tot grote dingen ondernemen en iets met je handen creëren. Je leert natuurlijke bouwstoffen kennen, meten en schatten; spelenderwijs doet het kind technisch, mathematisch en ruimtelijk inzicht op.

Weersomstandigheden en seizoenen zijn altijd in beweging. Het kind ervaart de geuren en kleuren, ontdekt het leven en de dood in de natuur en leert omgaan met wisselende en niet te beïnvloeden omstandigheden zoals licht, schaduw, zon, kou en regen. Voor een kind is het een sensatie om door de storm te rennen of sneeuw te eten.

Buiten worden kinderen ook uitgenodigd tot grovere en snellere bewegingen dan binnen. En allerlei materialen liggen er voor het oprapen. Dat inspireert tot fantasiespel, tot het ondernemen van grote activiteiten en tot het creëren met de handen. Kinderen leren natuurlijke bouwstoffen kennen, meten en schatten; spelenderwijs ontwikkelen ze technisch, mathematisch en ruimtelijk inzicht.

Buitenspelen is ook belangrijk voor de gezondheid. Denk aan het licht en de zuurstof die nodig zijn voor de celopbouw, de weerstand die wordt opgebouwd tegen ziekten en de spierontwikkeling door verschillende soorten beweging.

Ook voor baby’s is buiten zijn een verruimende ervaring. Een groot succes is ons grasveld om op te spelen. De wind blaast langs hun wangen, blaadjes bewegen ritselend boven de kinderwagen, er is de warmte van de zon, de koelte en duisternis van de schaduw, de geur van lavendel, een zoemend insect of een rustende vlinder, en de onbegrensde weidsheid van de lucht, de verbazing over een regendruppel of het gras onder hun knieën. Het zijn prachtige ervaringen op een leeftijd waarin alles intensief wordt beleefd.