Poppedeintje kinderopvang

goed voor de ontwikkeling van uw kind

Voeding

Gezond (leren) eten.

Voor kinderen is het van essentieel belang om gezond te leren eten. Het ontwikkelen van een gezond voedingspatroon (zoals aanbevolen door Het Voedingscentrum en de Gezondheidsraad) op (zeer)jonge leeftijd, is een onderdeel van één van onze gestelde pedagogische doelen.

Vanaf de geboorte is aandacht voor het aanleren van een gezond eetpatroon en het aanleren van de begrippen “gezond en ongezond” een belangrijk aspect van de opvoeding. In de eerste levensjaren (gevoelige periode) wordt de basis gelegd voor de smaakontwikkeling en een gezond voedingspatroon. Het is een goede start voor de rest van zijn of haar leven.

Natuur, milieu en voeding

Uw kinderen eten bij ons gezonde biologische kwaliteitsvoeding. Onze producten zijn zo veel mogelijk van het seizoen, komen uit de streek en van de biologische of ecologische landbouw, veeteelt en pluimveehouderij.

De biologische landbouw voldoet aan internationaal vastgelegde eisen op het gebied van natuur, milieu en landschap, het welzijn van dieren en productiemethoden. Er worden geen pesticiden of andere synthetische bestrijdingsmiddelen gebruikt, de chemisch-industriële aanpak wordt afgewezen.

De ecologische landbouw probeert de synergie met het (te stimuleren) bodemleven maximaal te benutten, zodat deze vorm van landbouw lang volgehouden kan worden. De dieren krijgen biologische voeding en meer plaats om te bewegen, groeihormonen zijn hier verboden. In de kweekbakken in onze eigen tuin telen we vanaf het voorjaar aardbeien, minikomkommers, snoeptomaatjes, paprika en worteltjes, de kinderen zijn er dol op. In de zomer en het najaar kunnen we ons fruit plukken van de pruimen-, peren- , appelbomen, bessenstruiken en druivenranken.

De kippen in hun zomers gekleurde huisjes naast de entree leveren ons wat extra eieren die we samen met de kinderen rapen. Met de pedagogische medewerkers verzorgen de kinderen de planten, bomen en kippen met als resultaat, heerlijke aardbeien, tomaten en een omeletje of een spiegelei voor bij de lunch. Op deze manier leren kinderen zorgen voor hun omgeving en ontwikkelen ze respect voor alles wat groeit en bloeit.

Warme maaltijd

Bij Poppedeintje krijgen de kinderen s’ middags een gezonde warme maaltijd aangeboden.
De warme maaltijd op de kinderopvang levert een grote bijdrage aan de smaakontwikkeling en aan het leren van een gezond voedingspatroon. De kinderen vinden het leuk en zien er altijd erg naar uit.

Eten op de kinderopvang gaat meestal makkelijker dan thuis. Hier zijn diverse redenen voor. Veel kinderen zijn rond lunchtijd minder moe dan thuis aan het eind van de dag. Daarbij gaat het proeven aan tafel samen met vriendjes een stuk makkelijker. Gezamenlijk eten werkt stimulerend. De pedagogische medewerker helpt de kinderen om tóch dat ene hapje te proberen. De ervaring is dat kinderen gemakkelijk wennen aan de warme maaltijd . In uitzonderlijke gevallen waarbij een kindje niet kan wennen aan de maaltijd, zal onze pedagogische coach en pedagogisch beleidsmedewerker in overleg met de ouders een individueel plan maken.

Smaakontwikkeling

Baby’s, maar ook peuters hebben van nature een voorkeur voor (hoog calorische) zoete en vette smaken(moedermelk) en een afkeer van bitter(groenten) en zuur(fruit). Zout is aanvankelijk een vrij neutrale smaak, maar vanaf de leeftijd van 4 maanden kan deze evolueren naar een smaakvoorkeur.

We leren onze kinderen hapje voor hapje gezonde groenten eten. De kinderen wennen aan nieuwe smaken, kleuren en texturen. Hoe meer smaken van jongs af aan worden geleerd, hoe eenvoudiger het is om later gezond te blijven eten. Het komt er op neer dat we de kinderen een gezonde smaakvoorkeur leren ontwikkelen in deze gevoelige periode.

Gevoelige periode

De eerste anderhalf à twee levensjaren van de baby worden als de ‘gevoelige periode’ beschouwd in de smaakontwikkeling (Cashdan, 1998). Nieuw voedsel(smaken) kan vrij gemakkelijk worden aangeboden in deze eerste levensfase. Na deze fase ontwikkelt het jonge kind al zijn of haar voedselvoorkeuren en wordt het minder makkelijk nieuwe smaken te introduceren.

Een gevoelige periode in de ontwikkeling betekent dat normale ontwikkeling afhangt van het aanbieden van bepaalde stimuli in deze periode, in dit geval nieuwe smaken. Als het kind in deze periode leert omgaan met een variëteit aan smaken, zal het eetproces ook op latere leeftijd gemakkelijker verlopen. Indien het kind een eenzijdig voedingspatroon heeft tijdens deze gevoelige periode, valt dit moeilijk te veranderen op latere leeftijd. Daarom is het erg belangrijk dat het kind in de eerste levensfase aan een grote variëteit aan voedingsmiddelen wordt blootgesteld. Zuigelingen hebben wel een voorkeur voor een matige smaakintensiteit (Schwartz et al., 2010).

Blootstelling aan variatie op zich bevordert de aanvaarding van nieuwe smaken. Op vroege leeftijd in contact komen met een smaak blijkt van onschatbaar belang voor de smaakvoorkeur en daardoor van de variëteit van voeding op latere leeftijd.

Wat eten de kinderen bij Poppedeintje.

s Ochtends – gevarieerd vers fruit, afhankelijk van het seizoen. Biologisch fruit zoals, bananen, kiwi’s, mandarijnen, nectarines, sinaasappel, appels en ananas. Van het late voorjaar tot de nazomer vullen wij dit aan met fruit uit onze eigen tuin en kweekbakken. Bij het fruit drinken we een beker water.

’s Middags – warme maaltijd. De gezonde maaltijd wordt verzorgd door Moekes maaltijd. De maaltijden worden 5 dagen per week vers bereid. De maaltijden zijn 100% natuurlijk, zonder geur-, kleur en smaakstoffen en zijn voor 90% biologisch.

• Kinderen van 4 maanden en ouder laten we voorzichtig kennismaken: fijne puree gemaakt van één enkele milde groente zoals zoete aardappel of courgette.
• Vanaf 6 maanden gaan kinderen ontdekken: fijne puree gemaakt van een combinatie van groenten zoals pompoen met wortel. Soms aangevuld met verse kruiden, een aardappeltje of witte • De eerste echte maaltijd voor kinderen vanaf 9 maanden: grof gepureerde maaltijd gemaakt van voornamelijk groenten aangevuld met peulvruchten, volkoren granen, verse kruiden en soms kip, rundvlees of vis.

• Vanaf 12 maanden eten kinderen al wat de pot schaft: Een ongepureerde maaltijd met ingrediënten gelijk aan de 9 maanden+ aangevuld met kaas, ei, boter, droge kruiden, kool, knoflook en ui.

• Voor de kinderen vanaf drie jaar: Een maaltijd met dezelfde gezonde ingrediënten als van de 12 maanden+ maar dan grover van structuur en hoger op smaak. Zoals een pasta met gehaktballen & een kruidige tomatensaus.
• Uiteraard wordt er rekening gehouden met allergieën en is een vegetarische maaltijd ook mogelijk.
Bij de warme maaltijd drinken we halfvolle biologische melk of sojamelk.

 

Namiddag – een tussendoortje. Meestal een volkoren cracker, volkoren beschuit of zoutloze rijstwafel met beleg. Soms groente zoals, snoeptomaatjes, komkommer, paprika of een wortel uit eigen tuin. We drinken een glaasje biologische diksap of een kopje groene thee. 

Baby’s – drinken afgekolfde moedermelk of biologische standaard opvolgmelk. Uiteraard houden wij rekening met allergieën of overgevoeligheid. We hebben ook hypoallergene voeding van Nutrilon. In overleg met de ouders krijgen de baby’s, vanaf 4 maanden, vers gepureerd fruit en een gezonde warme maaltijd afgestemd op de leeftijd van uw kind.