Is van essentieel belang voor kinderen. Het aanleren van een gezond voedingspatroon op jonge leeftijd, zoals aanbevolen door Het Voedingscentrum en de Gezondheidsraad, is een van onze pedagogische doelen.
Vanaf de geboorte besteden we aandacht aan het aanleren van gezonde eetgewoonten en het begrip “gezond en ongezond” als onderdeel van de opvoeding. In de eerste levensjaren, die als een gevoelige periode worden beschouwd, leggen we de basis voor smaakontwikkeling en een gezond voedingspatroon. Dit legt een goede basis voor de rest van hun leven.
Bij Poppedeintje krijgen uw kinderen gezonde biologische voeding. Onze producten zijn zoveel mogelijk seizoensgebonden, afkomstig uit de regio en van biologische of ecologische landbouw, veeteelt en pluimveehouderij. Biologische landbouw voldoet aan internationale eisen op het gebied van natuur, milieu, landschap, dierenwelzijn en productiemethoden. Er worden geen pesticiden of synthetische bestrijdingsmiddelen gebruikt en de chemisch-industriële aanpak wordt afgewezen.
Bij ecologische landbouw streven we naar maximale synergie met het bodemleven, zodat deze vorm van landbouw duurzaam kan worden voortgezet. De dieren krijgen biologisch voedsel en hebben meer ruimte om te bewegen; groeihormonen zijn verboden. In onze eigen tuin telen we vanaf het voorjaar verschillende gewassen zoals aardbeien, minikomkommers, snoeptomaatjes, paprika en worteltjes, waar de kinderen dol op zijn. In de zomer en herfst kunnen we fruit plukken van pruimen-, peren-, appelbomen, bessenstruiken en druivenranken.
Onze kippen, die hun kleurrijke huisjes naast de ingang hebben, leveren extra eieren die we samen met de kinderen rapen. De kinderen helpen de pedagogisch medewerkers bij het verzorgen van de planten, bomen en kippen, en als resultaat daarvan genieten ze van heerlijke aardbeien, tomaten en soms een omelet of spiegelei tijdens de lunch. Op deze manier leren kinderen zorgzaam te zijn voor hun omgeving en ontwikkelen ze respect voor de natuur.
Bij Poppedeintje krijgen de kinderen ’s middags een gezonde warme maaltijd aangeboden. De warme maaltijd op de kinderopvang levert een grote bijdrage aan de smaakontwikkeling en het aanleren van een gezond voedingspatroon. De kinderen kijken er altijd naar uit en vinden het leuk.
Eten op de kinderopvang gaat meestal makkelijker dan thuis. Hier zijn diverse redenen voor. Veel kinderen zijn rond lunchtijd minder moe dan thuis aan het eind van de dag. Daarbij gaat het proeven aan tafel samen met vriendjes een stuk makkelijker. Gezamenlijk eten werkt stimulerend. De pedagogische medewerker helpt de kinderen om tóch dat ene hapje te proberen. De ervaring is dat kinderen gemakkelijk wennen aan de warme maaltijd. In uitzonderlijke gevallen waarbij een kindje niet kan wennen aan de maaltijd, zal onze pedagogische coach en pedagogisch beleidsmedewerker in overleg met de ouders een individueel plan maken.
Eten op de kinderopvang gaat meestal makkelijker dan thuis. Hier zijn diverse redenen voor. Veel kinderen zijn rond lunchtijd minder moe dan thuis aan het eind van de dag. Daarbij gaat het proeven aan tafel samen met vriendjes een stuk makkelijker. Gezamenlijk eten werkt stimulerend. De pedagogische medewerker helpt de kinderen om tóch dat ene hapje te proberen. De ervaring is dat kinderen gemakkelijk wennen aan de warme maaltijd. In uitzonderlijke gevallen waarbij een kindje niet kan wennen aan de maaltijd, zal onze pedagogische coach en pedagogisch beleidsmedewerker in overleg met de ouders een individueel plan maken.
Baby’s, maar ook peuters hebben van nature een voorkeur voor (hoogcalorische) zoete en vette smaken(moedermelk) en een afkeer van bitter(groenten) en zuur(fruit). Zout is aanvankelijk een vrij neutrale smaak, maar vanaf de leeftijd van 4 maanden kan deze evolueren naar een smaakvoorkeur.
We leren onze kinderen hapje voor hapje gezonde groenten eten. De kinderen wennen aan nieuwe smaken, kleuren en texturen. Hoe meer smaken van jongs af aan worden geleerd, hoe eenvoudiger het is om later gezond te blijven eten. Het komt erop neer dat we de kinderen een gezonde smaakvoorkeur leren ontwikkelen in deze gevoelige periode.
De eerste anderhalf à twee jaar van het leven van een baby worden beschouwd als de ‘gevoelige periode’ in de smaakontwikkeling. In deze periode kunnen nieuwe voedingsmiddelen en smaken gemakkelijk worden geïntroduceerd. Na deze fase ontwikkelen kinderen hun eigen voedselvoorkeuren en is het moeilijker om nieuwe smaken te accepteren. Het is dus belangrijk om tijdens deze gevoelige periode een variëteit aan smaken aan te bieden, zodat het kind op latere leeftijd gemakkelijker nieuwe voedingsmiddelen kan accepteren. Als een kind tijdens deze periode een eenzijdig voedingspatroon heeft, is het moeilijk om dit later te veranderen. Daarom is het cruciaal om het kind in de eerste levensfase bloot te stellen aan een grote variëteit aan voedingsmiddelen. Zuigelingen hebben een voorkeur voor een milde smaakintensiteit.
Blootstelling aan variatie bevordert de acceptatie van nieuwe smaken. Op jonge leeftijd kennismaken met verschillende smaken is van onschatbare waarde voor de smaakvoorkeur en diversiteit in voeding op latere leeftijd.
Bij Poppedeintje bieden we ’s ochtends gevarieerd vers fruit aan, afhankelijk van het seizoen. Dit biologische fruit omvat onder andere bananen, kiwi’s, mandarijnen, nectarines, sinaasappels, appels en ananas. In het late voorjaar en de zomer vullen we dit aan met fruit uit onze eigen tuin en kweekbakken. Bij het fruit drinken de kinderen water.
-Voor de warme maaltijd ’s middags werken we samen met Moekes maaltijd. De maaltijden worden vijf dagen per week vers bereid en bestaan voor 90% uit biologische ingrediënten.
– Voor baby’s vanaf 4 maanden introduceren we voorzichtig fijne puree van milde groenten zoals zoete aardappel of courgette.
-Vanaf 6 maanden kunnen kinderen fijne puree van een combinatie van groenten zoals pompoen met wortel ontdekken, soms aangevuld met verse kruiden, aardappel of witte bonen.
-De eerste echte maaltijd voor kinderen vanaf 9 maanden bestaat uit grof gepureerde maaltijden met voornamelijk groenten, aangevuld met peulvruchten, volkoren granen, verse kruiden en soms kip, rundvlees of vis.
-Vanaf 12 maanden eten kinderen dezelfde maaltijden als volwassenen, zonder pureren, met toevoeging van kaas, ei, boter, droge kruiden, kool, knoflook en ui.
-Voor kinderen vanaf drie jaar bieden we maaltijden aan met dezelfde gezonde ingrediënten, maar met een grovere structuur en meer smaak, zoals pasta met gehaktballen en een kruidige tomatensaus. We houden uiteraard rekening met allergieën en vegetarische maaltijden zijn ook mogelijk. Bij de warme maaltijd drinken de kinderen halfvolle biologische melk of sojamelk.
-In de namiddag krijgen de kinderen een tussendoortje, meestal een volkoren cracker, volkoren beschuit of zoutloze rijstwafel met beleg. Soms bieden we ook groenten aan, zoals snoeptomaatjes, komkommer, paprika of wortels uit onze eigen tuin. Daarbij drinken ze biologische diksap of een kopje groene thee.
-Voor baby’s hebben we afgekolfde moedermelk of biologische standaard opvolgmelk beschikbaar. We houden uiteraard rekening met allergieën en gevoeligheden. In overleg met de ouders kunnen baby’s vanaf 4 maanden vers gepureerd fruit en een gezonde warme maaltijd krijgen afgestemd op hun leeftijd.